Anna Gustafsson

toimittaja

**Työharjoittelusta se alkoi…**

Pääsin jo opiskelujen loppuvaiheessa töihin Ylelle, ensin tv-uutisiin sitten radiouutisten kautta aamutelkkarin uutisiin. Oikeastaan ensimmäinen kosketus toimittajantyöhön tapahtui jo 9-luokan työharjoittelussa paikallislehdessä. Kirjoitin muistaakseni ravituloksia ja työ oli mielestäni mahtavinta ikinä!

Media-alalla olen työskennellyt ulkoministeriössä lehdistöavustajana, kirjoittanut Kiinan kuluttajamarkkinoita käsittelevän julkaisun Milttonille, työskennellyt toimittajana Helsingin kaupungin monikulttuurisuushankkeessa sekä Forbes-lehden toimituspäällikkönä Suomessa. Viime vuosina olen työskennellyt eri sisällöntuotantoyritysten kanssa, kirjoittaen journalistista sisältöä yrityksille esimerkiksi sidosryhmä- ja asiakaslehtiin. Olen myös tehnyt käännöksiä, editointia, SEO-optimointia ja verkkotekstien lokalisointia. Kaikkea tekstiin liittyvää!

Olen koulutukseltani VTM Helsingin yliopistosta pääaineena viestintä. Olen suorittanut sen jälkeen useita ammatillisen kehittämisen kursseja muun muassa valokuvauksessa ja kuvankäsittelyssä.

**Freelancerina parasta on vapaus…**

Olen asunut ulkomailla pätkittäin ja muuttanut maasta toiseen monta kertaa. Siksi freelancerina työskentely on sopinut minulle hyvin. Toisaalta se on antanut myös mahdollisuuden syventyä erilaisiin aiheisiin ja tehdä yhteistyötä useiden ihmisten, yritysten ja valokuvaajien kanssa. Tein freelancer-keikkoja vakitöiden ohessa, kunnes päätin vuonna 2018 siirtyä kokonaan vapaaksi toimittajaksi. Moni asiakas on ollut kanssani alusta asti.

Toimittajan työ sopii minulle, koska olen luonteeltani utelias ja innostun helposti uusista aiheista. Rakastan uusiin kulttuureihin sukeltamista ja minulla on aina käynnissä jokin kielenoppimisprojekti. Olen asunut useissa maissa Euroopassa ja Aasiassa. Freelancerina työskentely on antanut minulle myös vapauden syventyä historiaan ja arkeologiaan.

**Miksi arkeologia? **

Vaikka journalismi oli toiveammattini, historia ja taide ovat aina olleet intohimoni. Kun muutin Kreikkaan vuonna 2020, minulla oli mahdollisuus opiskella arkeologiaa. Olen valmistunut Ateenan yliopistosta (National and Kapodistrian University of Athens, NKUA) filosofian maisteriksi pääaineenani Kreikan ja itäisen Välimeren arkeologia. Valmistumisen myötä toteutui yksi pitkäaikainen haave.

**Ihmeellinen Ateena **

Asun Ateenassa ja saan joka päivä ihastella kreikkalaista elämänmenoa, historiaa ja kauneutta. Kreikassa riittää matkusteltavaa, nähtävää ja koettavaa. Kreikassa on aina mahdollisuus matkaillessa syventää ymmärrystä ja tietoa Euroopan historiasta.

**Kotona missä tahansa **

Olen saanut puolison kansainvälisen uran myötä etuoikeuden asua upeissa kaupungeissa eri puolilla maailmaa. Erityisesti rakastuin Japaniin, jossa asuimme neljä vuotta. Olen asunut myös Pekingissä ja Lontoossa ja viihdyn hyvin suurkaupungeissa. Kesällä parasta on kuitenkin Suomen saaristo. Olen viettänyt eri pituisia jaksoja myös etelä-Ranskassa joka vuosi jo 20 vuoden ajan. Kotini on siellä missä satun kullakin hetkellä olemaan.

**Ole yhteydessä! **

Jos etsit tekijää artikkeleihin koskien Kreikkaa, Välimerta tai matkailua, kirjoitan mielelläni. Teen Kreikasta käsin paljon myös sellaisia töitä Suomeen, joissa sijainnilla ei ole väliä. Korona muutti työtapoja niin, että haastattelut tehdään pääsääntöisin videotapaamisina. Kirjoitan todella mielelläni yritysjulkaisuihin, olen kirjoittanut erityisesti metsään liittyviä aiheita paljon. Matkailu, ruoka ja lifestyle sekä tietysti historia ja arkeologia – toteutan mielelläni juttuja aiheesta kuin aiheesta.

Anna Gustafsson